Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Karácsony és a Szilveszter közeledtével érdemes megemlíteni a háziállatainkra leselkedő veszélyeket

Fagyálló folyadék

Télen, amikor az autótulajdonosok fagyállóval töltik fel az autójukat, gyakran előfordul, hogy a kutyák hozzájutnak az édeskés ízű folyadékhoz. A fagyálló tulajdonképpen etilén-glikol, amely már kis mennyiségben is halálos lehet, mivel rövid idő alatt tönkreteszi az állat veséjét.
A kutyák köztudottan szeretik az édes ízt, így a téli időszakban sűrűn előfordul, hogy a kutyák megkóstolják a fagyállót.
Ha ezt észrevettük, azonnal alkoholt kell itatnunk a kutyával, így megmenthetjük az életét. Ezután mielőbb állatorvoshoz kell vinnünk.

Alufólia

Ha a kutya egy finom falattal együtt véletlenül az alufóliát is lenyeli, az könnyen megsértheti a beleit, és belső vérzést okozhat, ami könnyen az állat életébe kerülhet.

Gyomor és bélcsavarodás

Nagy mennyiségű eledel elfogyasztása után, ha az állat 2 órán belül intenzív mozgást végez, előfordulhat, hogy a gyomor vagy a belek megcsavarodnak tengelyük körül. Ilyenkor az állat hasürege felpuffad és a vérkeringés összeomlik.
Az állatokat azonnal állatorvoshoz kell vinni, aki műtéti úton próbál meg segíteni a beteg állaton. A gyomorcsavarodásra egyes mély mellkasú fajták igen hajlamosak. Ilyenek például a basset hound a dobermann a német juhászkutya vagy német dog.

Csontok

Nem ajánlatos a kutyáknak a borjú, a sertés, a pulyka vagy a csirke csöves csontjait (combcsont) adni.

Csokoládé

A csokoládé egy Theobromine nevű vegyületet tartalmaz, amely a kutyákra mérgező hatású. Nagyobb mennyiségben halálos kimenetelű is lehet a mérgezés. A legjellemzőbb tünetek a hányás, hasmenés, remegés, és a görcsök. Ünnepek alatt sokan kínálják kedvenceiket csokoládéval, annak ismerete nélkül, hogy ezzel akár meg is mérgezhetik négylábú társaikat.

Elektromosság

A Karácsonyfa égők elekromos vezetékeinek elrágása, életveszélyt jelent a kutyák és a macskák számára.
Állatainkat ne hagyjuk őrizetlenül ott, ahol a fent említett veszélynek ki vannak téve.

Tűzijáték

A tűzijáték és a petárda szintén veszélyesek lehetnek kedvenceinknek. Ilyenkor be kell zárni az állatokat a lakásba, vagy ki kell menni hozzájuk az udvarra, hogy a gazdi közelében legyenek. Ha lakásban tartjuk kedvencünket célszerű valamilyen más zajjal elnyomni a petárdák hangját, akár bekapcsolhatjuk a TV-t vagy a rádiót is.
Ha sétálni visszük őket, mindenképpen pórázzal tegyük, nehogy az állat ijedtében elszaladjon.

Kóros lehűlés

Amikor a kutyák belső testhőmérséklete 35.5Co alá süllyed, akkor beszélünk kóros lehűlésről.
Ez főként zord, hideg teleken fordulhat elő, kistestű, rövid szőrű kutyáknál, amelyekre a lehűlés kivédésére célszerű ruhácskát adni.
Ha már észleltük, hogy a kutyánk nagyon fázik és testhőmérséklete lecsökkent, mindenképpen vigyük meleg helyre. Ilyenkor langyos teát adhatunk neki víz helyett.

Téli sózás

A hó és a jég megolvasztására használt vegyszerek és sók káros hatással vannak kedvenceink talppárnáira.
Lehetőség szerint a vegyszerrel kezelt utakat el kell kerülni. Ha a sétából hazaértünk kedvencünkkel, minden esetben mossuk meg a tappancsát tiszta, langyos vízzel.

Karácsonyfadíszek

Ha a kutya lenyel egy karácsonyfadíszt, a dísz éles széle könnyen sérülést okozhat. Ilyenkor azonnal állatorvoshoz kell fordulni.